Karlstad får bottenbetyg i bostadsrapport

Igår släpptes Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport för 2015. Den visar att bostadsbristen för studenter i Sverige är lite svårare än förra hösten, och Karlstad har för första gången markerats som röd.
- Situationen är rekordsvår. Bostadsgarantin fungerar inte och kommunen måste ta ett långsiktigt ansvar, säger Karlstad Studentkårs ordförande Amanda Green.  

Läs Sveriges Förenade Studentkårers nyhet och Bostadsrapporten:
12 studentstäder rödlistas i SFS bostadsrapport

Bostadsbristen i Karlstad har förvärrats de senaste åren. En av de grupper som drabbas är studenterna, eftersom många flyttar till sina studier från annan ort. I SFS bostadsrapport kategoriseras Karlstad som ”röd”, vilket är det sämsta betyget. Bedömningen är att att staden inte kan garantera studenten ett boende under höstterminen.

Studentkårens ordförande Amanda Green instämmer i den kritik som Sveriges förenade studentkårer (SFS) för fram i sin bostadsrapport och tycker att situationen i Karlstad är ohållbar.

- Karlstads kommun har en bostadsgaranti som lovar att nya studenter ska få ett boende. Ska Karlstad vara en kunskapsstad så måste kommunen se till att de som väljer Karlstads universitet också kan leva här. Det måste byggas fler bostäder, säger Amanda Green.

Gått från gul till röd

Bostadsbristen för studenter drabbar både små och stora städer. Med på den rödmarkerade listan finns stora studentstäder som Uppsala och Lund, men även mindre orter. I år är Karlstad nykomling på den röda listan, tillsammans med Skövde och Örebro. Karlstad har tidigare år kategoriserats som gul, vilket innebär att studenter kunnat garanteras boende under höstterminen.

- Självklart påverkar bostadsgarantin varför vissa väljer Karlstad som studieort. En del studenter känner sig lurade, det tycker vi är mycket allvarligt. Istället för att klamra sig fast vid ett tomt begrepp behöver Karlstads kommun öka antalet bostäder för studenter och i det arbetet ha en aktiv samverkan med universitetet och studentkåren, säger Amanda Green.

Oroliga studenter

I samband med terminsstarten har Karlstad Studentkår fått många mejl och telefonsamtal från studenter som har problem med att hitta en bostad. Andra studenter berättar att de har tillfälliga boendelösningar.

- Många studenter säger att de har testat allt och undrar vad de ska göra sen, de blir oroliga över att missa sina studier. Vi på studentkåren har tyvärr inget bra svar att ge. Det behövs helt enkelt fler bostäder, säger Amanda Green.

Mer info och kontakt 

Amanda Green, ordförande Karlstad Studentkår

Telefon: 054-700 14 87 

Mobil: 073-663 14 71

E-post: ordforande@karlstadstudentkar.se

Läs Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport